top of page

Om racen

Historie

 

Border collien stammer fra grænselandet mellem England og Skotland – deraf navnet ’Border’. Avlen blev seriøs i slutningen af 1800-tallet, da fårehyrder afholdt hyrdehundekonkurrencer, hvor det viste sig, at border collien kunne kontrollere – og flytte på fårene lydløst, kun ved hjælp af blikket.  I 1906 blev The International Sheepdog Society (ISDS) dannet, og den første border collie blev stambogsført. Alligevel skulle der gå en del år, nemlig til 1960érne, før de første border collier kom til Danmark, hvor racen først blev officielt anerkendt i 1976.

 

Sundhed

 

Border collien er generelt en sund race, mest af alt fordi man har avlet på arbejdsegenskaber. Der findes en række avlskrav og avlsanbefalinger for racen, som skal sikre de sundest mulige hunde. Inden hvalpene kan stambogsføres, skal begge forældre før parring have en officiel HD-status registreret i DKK. En border collie skal have A- eller B-hofter (HD- skalaen er A, B, C, D og E). 

I avlsanbefalingen hedder det, at begge forældredyr skal have OCD status fri før parring, at de har DNA-test resultat for CEA registreret i DKK. Er både avlskrav og avlsanbefalingerne opfyldt, får hvalpene Basis Plus stambøger.

Jeg har desuden valgt at forældrene skal være øjenspejlet fri for en række øjensygdomme inden for et år før parring.  

 

Temperament

I omtalen på www.hunderacer.info af border collien står der: ’Sej og vedholdende, hårdtarbejdende hyrdehund med stor lærevillighed. Energisk, opmærksom, lydhør og intelligent. Hverken nervøs eller aggressiv.’

Border collien er en arbejdshund, men den er også en god familiehund, hvis familien er indstillet på at opfylde dens behov. En border collie tænder hurtigt, den har en lav stresstærskel, og det skal man være opmærksom på. Det er vigtigt, at man behandler hunden roligt og har klare rammer for den; hvornår der skal arbejdes, leges og slappes af. Hunden skal lære, at der er en form for rytme i forhold til, hvad der skal ske i dagligdagen. Den må ikke tro, at den hele tiden kan tage initiativ til, at der skal ske noget, hvor den er i centrum. Hos en border collie kan 2+2 nemt blive 5, så at sige. Omvendt hvis en border collie ikke bliver trænet og dermed ikke får lov til at arbejde med sit hoved, bliver den god til selv at finde på noget, og det er som regel ikke aktiviteter, som ejeren synes om. Det handler om at finde balancen. Det gælder i øvrigt for alle hunde.

Hundene hos os luftes i gang eller løb 2-3 gange dagligt. Derudover trænes hver hund næsten  hver dag. Et kvarters træning, som udfordrer hunden, gør underværker, idet den både får brugt hovedet og trænet sin balance. Jeg holder af at lære den unge hund diverse tricks og øvelser. Det er sjovt, og det styrker samarbejdet, som jeg senere får gavn af i agility og hoopers.

Billedet her viser hunden Old Hemp, der blev født i 1894, avlet og trænet af landmanden Adam Telfer. Old Hemp havde unikke hyrdeegenskaber, og som far til mindst 200 hvalpe, bliver han omtalt som stamfar til den moderne border collie

CDBADBE1-96A0-4D1A-8A23-809B0EB1802D.jpe
bottom of page